Printer Friendly Version Селаковић: Србија помаже фискалну консолидацију општине Дрвар @ 19 March 2021 07:58 AM

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас у Дрвару са начелницима општина Гламоч, Босанско Грахово, Дрвар и Источни Дрвар, као и са председником Скупштине Општине Босански Петровац, са којима је разговарао о решавању капиталних, али и свакодневних проблема грађана.

Том приликом, шеф српске дипломатије истакао је да ће Република Србија помоћи буџетску, односно фискалну консолидацију општине Дрвар са 530.000 евра и да ће тај новац наменски бити утрошен.

„То је једна лепа вест, нарочито за људе који живе у Дрвару. На тај начин још једном показујемо да данас, када економски јача Србија има и зарађује више, спремна је да подели са онима којима је то најпотребније, а нарочито са припадницима нашег, српског народа, на оним територијама где живе тешко, где није једноставно опстати и где се свака помоћ и те како цени, али и те како види када стигне‟, рекао је министар и истакао да ће Србија наставити да помаже свој народ.

Селаковић је указао да је наша земља у ситуацији да помогне захваљујући озбиљним и тешким мерама штедње и фискалне консолидације које је почела да спроводи од 2014. када је председник Вучић дошао на место председника Владе, а наставила да ради и од 2017, када је дошао на чело Републике као председник и да је Србија нарочито у претходне три године дошла у прилику да озбиљније помаже српским повратничким општинама.

Министар је објаснио да се та помоћ тицала, са једне стране финансирања капиталних пројеката, да је Србија учествовала у суфинансирању или потпуном финансирању различитих пројеката попут обнова школа, домова култура, амбуланти, као и изградњи вртића и болница. Као што је Србија то учинила за готово сваку општину у Републици Српској, истакао је министар, на исти такав начин трудила се то да ради и у већинским српским општинама у Федерацији БиХ.

Министар Селаковић нагласио је и да је било речи о повезивању Источног Дрвара и Дрвара изградњом озбиљног асфалтног пута који недостаје великом броју људи који циркулишу између те две општине, које су некада биле део јединствене општине Дрвар.

„Данас сам имао прилику да чујем поздраве и изразе захвалности према председнику Вучићу и Србији на оном што је до сада урађено. Примера ради, у Босанском Грахову, сређена је ОШ 'Гаврило Принцип'. Ушло се у озбиљну реконструкцију Дома културе у центру града који је у рушевинама већ четврт века - 25 година. У плану је и изградња спомен-дома у родном месту Гаврила Принципа, у Обљају‟, рекао је Селаковић и додао да је у Гламочу завршена реконструкција Дома културе, као и градска јавна расвета и да ће се наставити са инвестирањем у израдњу једне спортске дворане, која ће омогућити поновно одржавање висинских спортских припрема, као што је то било могуће пре тридесетак година.

Такође, министар је указао да се говорило и о конкретној помоћи која би била усмерена људима који се баве пољопривредом на подручју општине Босански Петровац, као и о обнови школа и школске инфраструктуре на територији те велике западно-босанске општине.

Селаковић каже и да је порасло интересовање за конкретним инвестицијама, попут отварања погона компаније „Јумко‟ који су отворили председници Вучић и Додик и да је било конкретних предлога других општина, у којима се сматра да би Република Србија могла да помогне.

Крајем месеца, указао је Селаковић, планирано је одржавање заједничког састанка представника Србије и Српске са представницима привредних комора. Министар истиче да ће на том састанку, који ће се одржати у Дрвару, бити речи о конкретним интервенцијама када је у питању привредни развој тих општина и да ће се сагледати све могућности како Србија и Српска здруженим снагама, са својим привредним коморама, могу да помогну Србима повратницима да остану и опстану.

„Наставићемо то да радимо и уверен сам да ћете убудуће овде моћи да видите значајно чешће и директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и да ћемо кроз конкретне пројекте на плану предшколског, школског образовања, али и културних делатности, моћи да, као Управа за дијаспору Министарства спољних послова значајно конкретније и више помажемо, него што је то до сада био случај‟, истакао је министар.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић истакла је да ће помоћ Републике Србије од 530.000 евра обезбедити финансирање јавне установе дечјег вртића „Мајка храброст‟, основаног од стране општине.

„Договорено је да Србија настави да помаже општину Дрвар. Овога пута се не ради о конкретним инфраструктурним пројектима, већ о консолидацији буџета општине Дрвар, на који је наслоњен велики број јавних установа и вртића. Плате за јавну установу дечији вртић 'Мајка храброст' сада ће се обезбедити од помоћи Републике Србије‟, рекла је Рунић.


Селаковић одао пошту жртвама отаџбинског рата 1991-1995.

Посетом Дрвару, министар спољних послова Никола Селаковић завршио је званичну дводневну посету Босни и Херцеговини.

Након састанка са начелницима општина Дрвар, Гламоч, Босанско Грахово и Источни Дрвар и председником Скупштине општине Босански Петровац, министар Селаковић обишао је Спомен обележје погинулима у одбрамбено - отаџбинском рату 1991. - 1995. године.

На Спомен обележје у облику православног крста, на којем су исписана имена 300 страдалих бораца и цивилних жртава рата општине Дрвар, Селаковић је положио венац и на тај начин одао пошту жртвама отаџбинског рата.

У Дрвару, шеф српске дипломатије је обишао и реконструисане просторије Хитне службе Дома здравља за шта је Влада Србије обезбедила око 230.000 евра.

У Хитној служби реконструисан је простор и систем за грејање, набављена је и комплетна опрема за хитну помоћ, а урађена је и дигитализација РТГ апарата.

Првог дана посете Босни и Херцеговини, Селаковић се састао са својом босанскохерцеговачком колегиницом Бисером Турковић, председавајућим Саветом министра БиХ Зораном Тегелтијом, генералном секретарком РЦЦ Мајлиндом Брегу, председницом Републике Српске Жељком Цвијановић.

Он је јуче у Сарајеву обишао Стару православну цркву и састао се са митрополитом дабробосанским Хризостомом, док је јутрос посетио српско гробље у том граду и положио венац испред Kапеле „Видовдански хероји“ у којој су сахрањени и посмртни остаци Гаврила Принципа.

Другог дана посете, Селаковић се састао и са члановима Председништва Босне и Херцеговине - Милорадом Додиком, Жељком Kомшићем и Шефиком Џаферовићем.

Извор: Танјуг
18. март 2021. године