Printer Friendly Version Korona virus – najnovije informacije @ 22 May 2020 12:31 PM

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije donela odluke o otvaranju svih graničnih prelaza Republike Srbije, koji od 22. maja 2020. godine funkcionišu u uobičajenom režimu.


Pripadnici nadležnih državnih organa vršiće standardne granične provere, a u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli i drugim relevantnim propisima.


Takođe, pomenutim odlukama ukinuta je i zabrana ulaska u Republiku Srbiju, kao i epidemiološke mere za sve kategorije domaćih i stranih državljana.


Shodno navedenom, za ulazak u Republiku Srbiju više nije potrebna posebna saglasnost/dozvola ni za ulazak domaćih, ni za ulazak svih kategorija stranih državljana.


Svim licima koja ulaze u Republiku Srbiju, umesto ranijih mera izolacije i obaveze posedovanja negativnog PCR testa, prilikom pasoške kontrole uručuje se pisano obaveštenje – zdravstveno upozorenje na srpskom i engleskom jeziku, o merama kojih se treba pridržavati radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19.


Napominjemo i da strani državljani, kojima je rok važenja privremenog boravka u Republici Srbiji istekao nakon proglašenja vanrednog stanja u Republici Srbiji zbog epidemije zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, mogu ući u Republiku Srbiju najkasnije do 1. jula 2020. godine i zakonito podneti zahtev za produženje privremenog boravka u roku od 30 dana od dana ulaska u Republiku Srbiju.


Takođe, odlukama je propisano i da se svim licima, kojima je u ranijem periodu prilikom ulaska u Republiku Srbiju određena mera stavljanja pod zdravstveni nadzor (izolacija u kućnim uslovima u trajanju od 14 dana), ista mera donošenjem ove odluke ukida.