Printer Friendly Version Корона вирус – најновије информације @ 22 May 2020 12:30 PM

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела одлуке о отварању свих граничних прелаза Републике Србије, који од 22. маја 2020. године функционишу у уобичајеном режиму.


Припадници надлежних државних органа вршиће стандардне граничне провере, а у складу са Законом о граничној контроли и другим релевантним прописима.


Такође, поменутим одлукама укинута је и забрана уласка у Републику Србију, као и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана.


Сходно наведеном, за улазак у Републику Србију више није потребна посебна сагласност/дозвола ни за улазак домаћих, ни за улазак свих категорија страних држављана.


Свим лицима која улазе у Републику Србију, уместо ранијих мера изолације и обавезе поседовања негативног PCR теста, приликом пасошке контроле уручује се писано обавештење – здравствено упозорење на српском и енглеском језику, о мерама којих се треба придржавати ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19.


Напомињемо и да страни држављани, којима је рок важења привременог боравка у Републици Србији истекао након проглашења ванредног стања у Републици Србији због епидемије заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, могу ући у Републику Србију најкасније до 1. јула 2020. године и законито поднети захтев за продужење привременог боравка у року од 30 дана од дана уласка у Републику Србију.


Такође, одлукама је прописано и да се свим лицима, којима је у ранијем периоду приликом уласка у Републику Србију одређена мера стављања под здравствени надзор (изолација у кућним условима у трајању од 14 дана), иста мера доношењем ове одлуке укида.