Printer Friendly Version Изложба "Текстил и украшавање у култури Срба XIX и прве половине XX века" у Земаљском музеју БиХ @ 11 May 2018 10:22 AM

              У Сарајеву је 10. маја 2018. године у Земаљском музеју Босне и Херцеговине отворена изложба под називом "Текстил и  украшавање у култури Срба XIX и прве половине XX века", аутора Марине Цветковић и Јелене Тешић Вулетић.

            Изложбу је отворио отправник послова а.и. Амбасаде Републике Србије у Босни и Херцеговини, Дамир Ковачевић, а о изложби су говорили и директор Земаљског музеја, Мирсад Сијарић, директор Етнографског музеја у Београду, Тијана Чолак Антић и аутор изложбе, Јелена Тешић Вулетић.

           Говорећи о изложби, отправник послова, Дамир Ковачевић, истакао је изузетан значај ове изложбе, указујући да је ово прва изложба Етнографског музеја из Београда у Земаљском музеју БиХ, од 80-тих година прошлог века. Истакао је да, на врло слецифичан начин, својом богатим и разноврсним културним наслеђем, насталим под различитим утицајима који су се смењивали и преплитали, ова изложба има вишеструки значај за све народе који живе на овим просторима.

          Директори Етнографског и Земаљског музеја, подвукли су значај сарадње две институције културе, подсећајући на велике и значајне збирке које оба музеја поседују и позвали су на даље проширивање сарадње ове две институције.

         Ауторка изложбе, Јелена Тешић Вулетић говорила је  одабраним текстилним рукотворинама и накиту којим се указује на богатство српског етнографског културног наслеђа, којима се истичу разноврсност и сложена значења изложених предмета и скреће пажња на изражену ликовну димензију народног стваралаштва.

       Изложба је отворена до 10. јуна 2018. године.