Printer Friendly Version Изложба "Женском руком-допринос женског српског сликарства и вајараства историји уметности Босне и Херцеговине" @ 6 September 2016 09:21 AM

Српско просветно и културно друштво Просвјета и Уметничка галерија БиХ у сарадњи са Народним музејем из Београда, Тузле и Требиња и Музеја Сарајева, 2. септембра у Уметничкој галерији БиХ организовало је  изложбу „Женском руком-допринос женског српског сликарства и вајарства историји уметности БиХ“.

Изложбу је отворио амбасадор Србије у Босни и Херцеговини Станимир Вукићевић, а поред бројних гостију, културних радника и медија, изложби је присуствовала директорка Народног музеја из Београда Бојана Борић-Брешковић.


Ова, изузетно значајна изложба посвећена је ликовним уметницама из Босне и Херцеговине и делима Аделе Бер, Иве Деспић, Мице Тодоровић, Рајке Мерћеп и Милене Шотре, и обхувата широк ликовни опус.

Изложба, као резултат истраживачко-изложбено-издавачког подухвата, имала је за циљ да се у босанско-херцеговачкој култури истакну примери првих ликовних уметница, које су својим делима обележиле почетак и развој босанско-херцеговачке  модерне уметности крајем 19. и почетком 20. века.