Printer Friendly Version РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗЕМЉА ПАРТНЕР НА 4. РЕГИОНАЛНОМ САЈМУ ПРИВРЕДЕ, ПОЉОПРИВРЕДЕ И ТУРИЗМА У ЧЕЛИНЦУ @ 18 September 2015 01:36 PM

 

                       

          Четврти регионални Сајам привреде, пољопривреде и туризма у Челинцу, ове године се одржава уз подршку Републике Србије, као партнера Сајма,  и уз учешће више од више од 150 излагача, из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Хрватске. Сајам „Челинац 2015“ 17. септембра  2015. свечано су отворили амбасадор Републике Србије у Босни и Херцеговини Станимир Вукићевић и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић. Свечаној церемонији присуствовали су и генерални конзул Републике Србије у Бања Луци Владимир Николић, председник Академије наука и уметности Републике Српске Рајко Кузмановић, високи представник у БиХ Валентин Инцко,  као и многобројни гости из привредног и јавног живота Републике Српске, БиХ и из региона.
          Изражавајући задовољство што је Република Србија партнер овогодишњег Сајма, председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да је Републици Српској неопходна конструктивна сарадња и јачање привредног повезивања са Републиком Србијом у регионалном контексту, као и потпуније остваривање Споразума о специјалним и паралелним везама, на добробит грађана у Републици Србији и Републици Српској.  Такође, указао је да успешна регионална сарадња може да представља велики подстицај свима у окружењу, а као  приоритет издвојио је привлачење инвестиција, који би омогућио стварање нових радних места и укупан раст привреде.


              Амбасадор Републике Србије у БиХ Станимир Вукићевић овим поводом подвукао је да је Србија партнер Републици Српкој сваки дан, уз поруку да просперитетна и политички стабилна Република Српска представља интерес Србије. Говорећи о привредним кретањима у Србији, истакао је да је она достигла финансијску стабилност, уз повећане стопе привредног раста, те да Србија сигурним путем иде према потпуном изласку из рецесије. Нагласио је да регионални приступ доноси резултате, и да Република Србија у потпуности примењује такав приступ са Републиком Српском.