Printer Friendly Version ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ГЕНОЦИДА У ЈАСЕНОВЦУ @ 22 April 2015 08:14 AM

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић предводио је званичну делегацију која је, 19. априла 2015. године, посетила Спомен обележје у Меморијалном центру Доња Градина у Републици Српској, поводом обележавања Дана сећања на жртве геноцида у концентрационом логору Јасеновац. У саставу делегације били су изасланик председника Томислава Николића, професор др Оливер Антић, министар привреде Жељко Сертић, министар правде Никола Селаковић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Братислав Гашић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, министар омладине и спорта Вања Удовичић, потпредседник Народне скупштине Републике Србије Игор Бечић. Доњу Градину су посетили и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и његов заменик Жељко Јовић.

Венце на спомен обележје положили су премијер Александар Вучић, а у име председника Републике Србије Томислава Николића, професор др Оливер Антић.

Том приликом председник Владе Р. Србије Александр Вучић рекао је да је „Јасеновац најстрашније стратиште и својеврсни понор људске врсте, али да је на нама да премостимо тај понор искренијим праштањем, истакавши да је то потез који захтева свест, али и храбар потез који морамо учинити сви заједно“. У свом говору је поручио да на том месту српски народ јасно каже да не пристаје на смрт, да ће чувати своју отаџбину и род и да ће се борити за живот без жеље да се икада свети, али и да никада неће заборавити“. Уз то, истакао је да „Јасеновац и његове жртве не смеју да раздвајају будуће генерације. Јасеновац мора да постане место заједничког окупљања, сећања, учења и суочавања са прошлошћу, молитве и праштања“.