Printer Friendly Version OBELEŽEN DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU @ 12 November 2014 10:25 AM

         Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, delegacija Ambasade Republike Srbije u Bosni i Hercegovini, koju je predvodio ambasador Stanimir Vukićević, zajedno sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom, predstavnicima lokalne vlasti i predstavnicima Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih doborovoljaca 1912-1918, godine opštine Sokolac, 11. novembra 2014. godine u 11 časova, položili su vence na  spomen obeležje solunskim doborovoljcima u Sokocu i odalI počast stradalima u Prvom svetskom ratu.
           Nakon polaganja venaca,  ambasador Stanimir Vukićević istakao da je to važan datum za Republiku Srbiju, da  je u Prvom svetskom ratu poginula jedna trećina populacije u Srbiji, a da je na dan 11. novembra zaustavljeno stradanje. Srbija i pored velike golgote koju je preživela stala je rame uz rame sa silama pobednicama i oslobodila se od neprijatelja. Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u Srbiji se proslavlja kao državni praznik, a posvećen je ljudima koji su dali svoje živote i ugradili svoju krv u temelje Srbije, te odbranili čast i dostojanstvo srpkog naroda.


       

            Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, takođe je istakao da je narod ovog kraja dao velike žrtve u Prvom svetskom ratu, i da je opština Sokolac u njihovu čast podigla ovo spomen obeležje, njima 363, koji su otišli da se bore i brane braću u Srbiji. Naglasio je da je opština Sokolac jedna od retkih opština u BiH koja nije zaboravila svoje pretke koji su stradali u periodu 1912-1918. godine.