Printer Friendly Version OБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ @ 12 November 2014 10:18 AM

        


           

          Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, делегација Амбасаде Републике Србије у Босни и Херцеговини, коју је предводио амбасадор Станимир Вукићевић, заједно са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом, представницима локалне власти и представницима Удружења потомака и поштовалаца ратних доборовољаца 1912-1918, године општине Соколац, 11. новембра 2014. године у 11 часова, положили су венце на  спомен обележје солунским доборовољцима у Сокоцу и одали почаст страдалима у Првом светском рату.

          Након полагања венаца,  амбасадор Станимир Вукићевић истакао да је то важан датум за Републику Србију, да  је у Првом светском рату погинула једна трећина популације у Србији, а да је на дан 11. новембра заустављено страдање. Србија и поред велике голготе коју је преживела стала је раме уз раме са силама победницама и ослободила се од непријатеља. Дан примирја у Првом светском рату, у Србији се прославља као државни празник, а посвећен је људима који су дали своје животе и уградили своју крв у темеље Србије, те одбранили част и достојанство српког народа. 

 

 

 

               Начелник општине Соколац Милован Бјелица, такође је истакао да је народ овог краја дао велике жртве у Првом светском рату, и да је општина Соколац у њихову част подигла ово спомен обележје, њима 363, који су отишли да се боре и бране браћу у Србији. Нагласио је да је општина Соколац једна од ретких општина у БиХ која није заборавила своје претке који су страдали у периоду 1912-1918. године.