Printer Friendly Version Саопштење Министарства спољних послова поводом инцидената на утакмици Србија – Албанија @ 16 October 2014 07:28 AM

Министарство спољних послова Републике Србије оштро осуђује јучерашњи инцидент на фудбалској утакмици Србија-Албанија, оцењујући га као смишљену и унапред планирану провокацију.
Пуштање беспилотне летелице са заставом Велике Албаније, на којој је приказана територија која обухвата делове не само Србије, већ и Грчке, Црне Горе и Македоније, досад је незабележена провокација на фудбалским теренима и морало је бити планирано унапред, тако да не може бити речи о спонтаном изгреду хулигана. Реч је о смишљеној политичкој провокацији, изведеној са намером да се у Београду изазову нереди који би бацили сенку на чињеницу да Србија врло успешно негује сарадњу у региону.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић истакао је да окупљања у албанским срединама након синоћног инцидента свакако не доприносе смиривању тензија, већ само, поготово на Косову и Метохији, стварају атмосферу страха, која, по ко зна који пут, шаље поруку припадницима невећинског народа да нису добродошли.

Србија не може сносити одговорност за неодговорне провокације албанских гостију, и наставиће да ради на развијању добросуседских односа, за које верује да су једини пут за превазилажење потенцијалних проблема. С друге стране, предузећемо све мере да међународне партнере, а поготово ЕУ, упознамо са свим аспектима случаја, и још једном позовемо на примену једнаких стандарда за све, како би се избегло да овакви инциденти наставе да угрожавају политички напредак сарадње у региону.

Министарство спољних послова жели да изрази захвалност оним члановима националног тима који су смиривали ситуацију на терену, тако бранећи и на најбољи начин промовишући вредности за које се Србија залаже.