Printer Friendly Version Изложба Етнографског музеја из Београда "Скривени свет балканских жена" у Сарајеву @ 24 September 2014 08:58 AM

            

                У Сарајеву је 10. септембра 2014. године отворена изложба под називом "Скривени свет балканских жена", аутора Мирјане М. Менковић, етнолога и директорке Етнографског музеја у Београду и Светлане Бојић, етнолога из Земаљског музеја у Сарајеву. Ова врло специфична и контраверзна изложба која се бави женском горњом одећом ван куће у периоду 19. и почетком 20. века, настала је у сарадњи Земаљског музеја из Сарајева, Института за исламску традицију Бошњака и Етнографског музеја из Београда. Изложба истиче да мултиконфесионе заједнице на овим просторима вековима опстају заједно и да суживот муслимана, католика и православаца формира специфичну друштвену структуру која као резултат ствара изванредну визуалну културу која је прожета различитим односима и обичајима. 

              Ово је прва изложба Етнографског музеја у Сарајеву након вишедеценијског периода и  представља добар основ за успостављање нове и продубљивање постојеће  сарадње институција културе Србије и Босне и Херцеговине. 

              Изложба траје до 30. септембра 2014. године