Printer Friendly Version Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić zajedno sa predsednicima Hrvatske, Crne Gore i predsedavajućim Predsedništva BiH potpisao Deklaraciju o nestalim licima u Mostaru 29.avgusta 2014. godine @ 3 September 2014 03:00 PM

           Deklaraciju o ulozi države u rešavanju pitanja nestalih usled oružanih sukoba i zloupotrebe ljudskih prava, potpisali su u Mostaru, 29. avgusta 2014. godine, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

           Tim dokumentom države su potvrdile predanost u rešavanju pitanja osoba nestalih usled oružanog sukoba i povreda ljudskih prava u okviru odgovornosti države da osigura trajni mir i unapredi saradnju i pomirenje u demokratskim društvima koja podržavaju i štite ljudska prava.

           Na ceremoniji potpisivanja Deklaracije, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić istakao je da Srbija nikada neće odustati od potrage za nestalim licima niti od zahteva da se odgovorni procesuiraju i sankcionišu i ukazao na snažnu opredeljenost Srbije za savesno i odgovorno rešavanje sudbine nestalih, ne obazirući se na nacionalnu i versku pripadnost, kao i očekivanje da se isti pristup iskaže i sa drugih strana.